Pages

26 July 2013

Hidup Perlu Ada Pengisian

Salam:))

Entry by AIN.


For you guys information, I had delete my personal blog due to my own reason.First, malas kawan baru aku tau pasal kisah aku yg dulu dulu.I try my best to just fix with this blog.Second reason, saja.


Aku tak pernah join usrah sebelum masuk Uni, kalau takat ceramah agama mcm tazkirah tu mmg biasa laa.So bila aku dah join usrah, many things I had learnt.But, I'm still being myself.Benda yg kita dah biasa buat, kalau nak tinggalkan mmg susah.Itu mmg aku tak nafi.Contoh, kaki perempuan pun dikira aurat.But, I do not wear socks instead I just wear slipper if I go out.Bukan tak pernah cuba nak pakai, tapi bila sampai beberapa ketika, perkara biasa tu datang balik.Tapi, ada satu benda yg aku cuba utk tak tinggal.Join Usrah.Mmg aku harap sgt, bagi laa aku tetap ada masa nak join usrah even aku sibuk sekali pun.


I've been here not to talk about myself but I would like to share some knowledge/information that I got from Usrah.


Ukhuwah means persaudaraan.Apabila kita menunaikan hak orang, Allah swt akan tunaikan hak kita.Manusia ada dua hak.First, hak sesama manusia.Second, hak dengan Allah swt.


Berdasarkan Surah Hujrad, ayat 10 yg bermaksud "Setiap manusia bersaudara maka damaikanlah antara saudara kamu yg berselisih"


Kita takkan dapat tahu kekuatan sesebuah ukhuwah itu selagi tidak diuji.Kalau nakkan contoh, macam aku dengan Belle.Kitorang memang rapat.One day, my dad been hospitalized and I'm the oldest one in my siblings.I should take the responsibility to help my mom.Tapi aku belajar jauh dari rumah kitorang dan mmg susahlah utk aku balik in that time.I need a few days to go back to my hometown.Maybe Allah swt bagi ujian tu dekat aku dengan keluarga aku.Atau Allah mungkin nak uji ukhuwah aku dengan Bella.


Walaupun aku tau Bella ni bukannya rajin mana.I also know she spends almost her whole time with surfing Internet.Sampai pkul 3-4 pagi.Alih alih kena jaga my dad.Sorry babe and thank you so much.Nak suruh aku cakap depan-depan memang tak tau laa bila kan.So, you should appreciate with my words.haha.


Sementara nak tunggu aku balik jumpa keluarga aku, Bella antara orang yg turut banyak tolong kitorang.She spent her time in hospital to help my mom and my lil brother.Nak ikut kudrat ibu aku sorang, mana laa sangat.Mmg aku tak tau keikhlasan dia dan aku tak pernah nak fikir pun pasal sincerity someone.Apa yg aku nak tunjukkan ni, sbg contoh ukhuwah.


Walaupun kita rapat dgn seseorang tu, adakah org tu bersama dgn kita pada waktu susah.Atau dia just gunakan kita bila perlu je.


Before I end my entry, ada satu nasihat. (takde laa nasihat sangat).Aku tau aku ni bukannya baik mana pun.But I still want to share that "Sambil kita betulkan salah laku orang, kita betulkan diri kita sendiri'.Aku harap dengan sharekan ilmu yg serba sikit yg aku ada ni, InShaAllah dapat betulkan diri aku sikit yg terkadang tersasar dari landasan yg sepatutnya.Wallahualam.


p/s : Sila betulkan kalau ada statement yg salah.Kalau nak share ilmu pun boleh.




No comments: