Pages

07 May 2012

Buat Sendiri : Buang Bintik Putih/Bintik Hitam(Whiteheads/Blackheads)

Salam:))


Hai, ini aku Bella lagi dan lagi dan lagi. Hari ini aku nak tunjuk cara-cara nak buang bintik putih or bintik hitam sendiri-sendiri punya! Takpayah nak pegi Watson/Guardian/Tesco and so on untuk membeli masker. Bukak peti ais and almari dah dapat bahan-bahan untuk membuat masker sendiri. Simple jer bahan-bahannya.


1.Toilet Paper/ Tisu
2.Telur putih


Ha..dua bahan je. Okay cara-cara dia adalah :

1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Tapi ingat! harus asingkan telur putih dan telur kuning. Ha...lepas dah asingkan tu ambik yang kaler putih punya sahaja, yang kuning anda boleh goreng.

2. Then, anda kacau telur putih dgn garfu and anda sapukan telur putih tersebut di seluruh muka anda atau bahagian muka yang anda suka. Terserah T_T.

3. Lepas tu, ambik tisu dan tampalkan kat muka anda. Lebih baik jika anda buat berlapis-lapis. Nanti takde la senang sangat tisu tu nak koyak kan? Maknanya..dah tampal satu lapis, lepas tu sapu lagi telur putih, dan tampal lagi tisu.


4. Okay, tunggu sampai kering dan kalau dah kering tu ofcourse la kena bukak kan? And basuh lah muka anda setelah selesai bukak masker tu.


Nota tambahan :


  • Mungkin lagi baik kalau anda letak dekat wap air yang panas dulu sebelum pakai masker ni. Biar liang roma terbuka luas seluas alam. 
  • Seperti yang kita semua tahu, telur putih kaya dengan protin, mineral dan vitamin.


Okay, selamat mencuba. Bobaii, wassalam :D

No comments: