Pages

11 February 2012

Cara nak letak lagu banyak-banyak dalam blog. (Queue)

Salam:))


Hai semua, hai everybody, dan hai sidang jemaah sekalian.

1. Firstly, bukak SCM Player ni.
2. Kan kat first sekali tu dia tunjuk "Choose Skin" tu, so pilihlah skin musicplayer yang anda nak.
3. Then, tekan Edit Playlist, lepas tu letak tajuk lagu dalam kotak Song Title, dan url lagu dalam kotak Song URL. Macam yang saya buat di dalam printscreen di bawah.



Okay, SCM player ni best gila kot. Sebab boleh letak banyak sangat lagu, senang cite, semua lagu dalam dunia ni pun boleh letak!

Oh ye, ambik URL tu dekat macam yang saya tunjuk ni,



4. Lepas dah letak url and title semua tu, anda pergi kat configure settings.


Nombor 1= Autostart bermaksud, bila ade orang masuk blog anda jer, lagu tu termain dengan sendiri. So, kalau nak lagu tu termain sendiri, klik Yes.

Nombor 2= Shuffle Playback tu maksud dia, anda nak mainkan secara ikut turutan ataupun  tak untuk lagu-lagu yang anda dah masukkan. SO, kalau nak dia randomly playing je, tekan YES.

Nombor 3= Default Volume tu, bila orang masuk blog anda, dia akan automatik volume dia kekal camtu. Macam kat printscreen kat atas ni, 50% je volume dia. So takde la pecah gegendang telinga pembaca blog anda.

Nombor 4=Placement of the Player tu lebih baik "bottom" je, sebab kalau letak "top" macam pelik je aku nengoknye. Er, suka hati anda la nak letak mane pun kan? bukan blog saya.

Nombor 5= Show Playlist by Default tu letak je la Yes. Saya pun taktau itu ape.

Nombor 6= Tekan Done lepas dah siap semua tu.


Finally, dia akan tunjuk kod. So, copy semua kod tu, bukak Dashboard>>Design>>Page Element>>Add A Gadget>>Html/Javascript>>Paste the code>>Save.

Sape guna new dashboard yang macam ni tu...

Korang tekan more options>>Layout>>Add A Gadget>>Html Javascript>>Paste Code>>Save! 



Okay, sampai sini sahaja tutorial saya, harap anda gembira dan senang hati juga happy dengan tutorial saya. Sila jenguk personal blog saya di OtakBella. Itupun kalau anda mahu la...tiada paksaan untuk memfollow dan juga tiada follow dibalas follow kerana saya pun dah boring dengan perkataan "hey, i dah follow u, sila aa follow i balik". Akhir kata, Wassalam. Ha..lupa, saya pun promote jugak lah blog ayien ronggeng ni di Ain Hamdi kerana beliau pun admin blog ni jugak. Wokay bobaiii, and Wassalam.

35 comments:

kay_are said...

pada pendapat sy, sebaik baik nye blog tak payah letak lagu pun takpe kot.. =)

Belle with Aien said...

Hm, masing-masing ade pendapat masing2. ikut la pendapat org tu, ade yang suka kalau letak lagu kat blog.

Leo G is Me said...

yeah.. tempat terbaeekk tok blogger msok an lgu byk-2.. tq-2

Hanishafiera Nafeesa said...

kak knp bila dh wat tu knp dia kluar eror file not found

bella YOYO said...

akak rasa adik ade tersilap isi ke, atau provider web tu mmg dh x sediakan service untuk blogger. MAYBE

Cik Memo said...

kenapa yag saye buat,,, xduk kat bawah,, dia kuar playlist kat tepi,,xtahu dah nk ejas ape..ehhe.. saye budat baru belajar..

Anonymous said...

saya da blh ltk da playlist tu kt dlm blog tp lagu dlm tu x susun eh?die play lagu xikt nombor ke? mula2 bkak je die da play lagu no 12...

www.ziera.1596.blogspot.com said...

playlist die x ikut urutan eh?

bella YOYO said...

to Anon and the ziera, sorry. Sebenarnya, korang kena tekan no kat shuffle playback tu kot.

yateng90 said...

thanks tutorial.. http://yateng90.blogspot.com/ <<< follow me

Anonymous said...

Thanks a lot my dear. It's really mean for me to updated my blog.

♫ FARAH ANISA ♫ said...

Thanks ;)

Farhana Md Rosli said...

salam..saya dah try buat..n dh publish..tp lagu xdimainkan n time lagu sifar je..cmna nk wat ye?..

Qieyla sweetstar said...

thanks 4 de information...boleh tolong saya cantikkan blog x??

Nandhita Gyatrini said...
This comment has been removed by the author.
mikiadora said...

hai....url lagu tu msti pakai youtube punyer ke? kalau link jadi x?

Nur Amirah said...

kak susahlah nak cari tinggal nak paste code je . Tolong please :)

Anonymous said...

saya tak jumpa perkataan MORE OPTION dalam Dashboard saya

bella YOYO said...

Nur Amirah:
Cari lagu kat mana-mana pun bolley. Bukan kat youtube je tau, 4shared pun kan ade link die. Copy and paste je link tu.

Anon:
More Option tu sebenarnye yang sebelah "View Blog" tu. hehe

~~~aleeya minah jenin~~~ said...

salam....
tq very much....
selama ni tak pernah nak buat sbb salu dgr pendapat tak elok letak lagu...
ada mcm2 komen negatif...
tp last2 tertarik jugak nk letak lagu...dh godek byk tuto kt blog lain..
this is the best...
suka sgt... <3

bella YOYO said...

terima kasih :D

shidah said...

terima kasih :)

nazihah jamaludin said...

terima kasih

Nor Arie said...

Salam , hay sis Bella ! btwy, so sory stalker blog,haha thnks a lot for the sharing..berjayaaaa ! :) time kasih.

Nor Arie said...

Salam , thnks sis..finally berjayaaa!

Shahru Ramadhan said...

saye dah buat semua ni,tapi kenapa lagu nye tak termain pun?

mawaddah warahmah said...

Thanks dear:)

Izzatul Iylianis said...

thank you . memang menjadi :D

AriesshaOfficial said...

hyeee :) // nak cari html tuh dkat mane ? tak jumpa.. hope balas .,

bella YOYO said...

to Ariesha ..lpas awak dah tekan done, nanti automatik ada keluar kod tu :)

balqis's own said...

dari dulu lagi saya nak letak lagu tapi tak reti.lpas tngok tutorial ni jadi pulak. :) thanks bebanyak ;)

Gedix Manja said...

tapi sya wat xleh pun........erm.....

Tasha Anuar said...

TERIMA KASIHH ! :* LOVE U

love7_amm said...

thanks a lot..:)

kiena sakinah said...

thanks for da tutorial..da bjaye..:)