Pages

08 June 2011

Cara nak baca bahasa korea.

Salam:))



Untuk makluman anda, aku tau BACA dalam bahasa korea je. Kalo nak tanye ape MAKSUD setiap perkataan korea, sila call pakwe aku iaitu Dongho U-kiss. Nombor die? hehe boleh bla. sebab aku pun taktau. Okay mari kita mulakan kelas. Em, benda ni seisi keluarga anda pun boleh belajo.



1.Mula-mula aku tunjuk dulu huruf-huruf dia yang patut anda tau.





Anda boleh salin huruf-huruf diatas kat atas mane2 kertas, sebab susah jugak nak ingat bentuk2 dia. Kita ni orang melayu, dah biasa guna tulisan rumi. hewhew. Ok, cara menggunakan huruf-huruf tersebut adalah macam ni, kalo huruf H, dalam tulisan jawi jadinya حdan kalau huruf H dalam tulisan korea pulak, lain bebeno bentuknya, seperti yang ada dalam senarai huruf-huruf diatas jadi huruf 'h' macam ni, ᄒ, 


Huruf korea pun macam kita jugak, mereka ada huruf konsonan (B,C,D....)dan huruf vokal (A,E,I...). Tapi yang membezakan huruf rumi dengan huruf korea adalah huruf semi vokal. Mende tah huruf semi vokal ye? Huruf semi vokal mereka adalah seperti WA ()...dan seperti yang ada dalam kotak kuning pada senarai huruf-huruf di atas. 


Ok lepas dah tau huruf-huruf yang terkandung, mari kita belajar macam mana nak membaca perkataannya pulak.



2.Cara nak baca bahasa korea ni, satu tempat mesti ade suku kata. Setiap suku kata tu, maksimum huruf mesti ade 3. Takboleh lebih. Contohnye,





Ha....nampak tu. Setiap satu tempat, die gabungkan sekali satu suku kata. Tapi, mesti MAKSIMUM 3 huruf. Macam kat atas ni...cara nak baca die senang je. Okay, suku kata pertama kat tempat pertama tu adalah 

ᄒ = H.
ᅡ = A
ᄂ = N


Kat tempat kedua pulak, iaitu suku kata kedua,

 = G
 = EU
 = L


Jadi cara nak sebutnya adalah? HANGEUL. Hangeul bermaksud Korea. 


1. Kalau huruf vokal di awal perkataan, maka anda perlu letakkan huruf ini = ᄋ. (Memang dalam senarai huruf tersebut mewakili NG, tetapi apabila diletakkan di awal ayat, secara automatik ia takkan memberi bunyi NG)


Contoh : 


Cara nak sebutnye adalah? AN-NYEONG. Jangan sebut NGAN-YEONG plak.


2. Tapi, kalau huruf Vokal ada kat tengah suku kata, takperlu letak huruf ᄋ.  


Contoh : 
세요


Cara nak sebut, HA-SE-YO



3. Jangan pelik, sebab huruf bulat ni ade 2 function sebenarnye, satu digunakan untuk membunyikan huruf Vokal di permulaan suku kata. Satu lagi untuk digunakan untuk bunyi NG. Contoh untuk NG adalah AN-NYEONG




Perkataan ni pun dah trangtangtang menunjukkan huruf  tu ade 2 function.




Okay, tu je nak cerite. Kalo takpaham boleh menanye-nanye di comment box. Ingat kata-kata ini, KAMI SUKAKAN KOMEN!. hihi. Wassalam. Oh ye, lupe nak cakap. Kalo nak TULIS bahasa korea dalam computer, anda boleh usha kat entri INI.




4 comments:

Ain robert said...

assalamualaikum .. :) sye x faham lah bahagian yg nk letak "o" bahagian vokal tuh :) hehe

bella YOYO said...

huruf tu membunyikan vokal sebenarnya bila mana-mana huruf vokal ada di awal suku kata. Kalau vokal ade kat tengah-tengah suku kata, takperlu letak pun huruf tu.

Anonymous said...

남동생...cmna sebut tuh...tlg bagi tulis dlm tulisan rumi...

bella YOYO said...

Nam dong saeng kalo xsalah saya ;-)