Pages

09 March 2011

Taip guna font korea atau font lain tanpa menukar settings font di Control Panel

Salam:))




Anda meminati korea? dan fasih dalam menulis tulisan korea? huahua. Anda mesti tengah cari jalan macam mana nak tulis bahasa korea dalam komputer tanpa tukar settings font kat Control Panel. Lalu, anda pun mengambil pilihan untuk berserah dan pasrah. Tetibe, anda jumpe post aku ni ha. Apa lagi? melompat kegembiraanlah anda. *skema T__T. Aku tahu, nak  tukar settings font dekat Control Panel amatlah menyusahkan. Yo lah, nanti nak kena tukar balik settings jadi English. Wah, takbestnyewrr.



Anyway, aku akan bagi caranya nak tulis dalam bahasa korea. Buat makluman anda sume, tutorial ini di-request oleh Diyana Arwina (디ᅣ나 아리나). Actually, nama dia Arina bukan Arwina. Aku sesaje pondan nak pelat. kah3



Okay, here I'll show you bebeh :D


1. Bukak link ini : http://translate.google.com . Lepas tu, akan keluar lah laman macam ini :




2. Then, anda akan perasaan die tuleh Detect Language kat tepi From : tu, jadi klik di situ, tukar "Korean"




3. Lepas tu, kan ada keyboard kecik gile tepi ruang utk tules2 tu kan. So, anda klik di situ. Kalau anda tak perasan jugak ada gambar keyboard kecik di tepi ruang utk tulis2 tu, tidak mengape. Ambik ko! Aku bg gambar beso punye. Dalam kotak merah tu la, gambar keyboard kecik. So, kliklah :D






4. Dan, terkeluarlah pulak keyboard mini di dalam skrin anda. Semuanya mengandungi huruf korea bukan. Jadi, taiplah Aegyo Bella, dan copy and paste di comment space :D hoho. Jadi cakap ape kat aku? :





Okay ini 벨라 cun nak cakap, kalo nak tules bahasa lain pun boleh doh. Contoh? Arab lah yang paling dekat. So, takpayah lah nak cari sticker keyboard arab. Tapi kekadang menyusahkan jugak, nak copy anda paste lagi. huahua. Cara copy and paste senang je. 


1. Highlight ayat anda, right click dan klik Copy. Lepastu, right click dekat ruang yang anda nak letak, tekan Paste
2. Cara yang kedua, tekan Ctrl+A kat ayat anda, lepastu Ctrl+C, dan pergi ke tempat yang ingin anda letak ayat itu, tekan Ctrl+V. 



Done y'all. Wassalam xD


No comments: